„30 de ani de democrație” realizat de Recorder e unul dintre cele mai bune documentare românești realizate în ultimii ani și nu regret nicio clipă că mi-am alocat 3 ore din viață să îl urmăresc cu atenție.

Extrem de bine realizat, montat și cu cadre senzaționale de arhivă, documentare este o excelentă lecție de istorie care cuprinde cele mai importante momente care au marcat România de la căderea regimului comunist.

Și cred că acest documentar trebuie dus și predat în fiecare școală din țara aceasta. Pentru că în fond și la urma urmei, așa cum zic și cei de la Recorder, tinerii și generația Tik Tok, generația Facebook și Snapchat trebuie să cunoască istoria ultimilor 30 de ani din România și să înțeleagă mai bine ce s-a întâmplat.

Și când te gândești că pentru realizarea acestui documentar, echipa Recorder a investit 40.000 de euro numai în cumpărarea drepturilor pentru poze și filmările de arhivă, îți dai seama cât de mult s-a muncit la realizarea lui. Să avem mai mult respect pentru această muncă și să îl urmărim cu atenție, distribuim și să îi susținem printr-o donație, fiecare cu cât îl lasă buzunarul.

La finalul Revoluției din decembrie 1989, Ion Caramitru a încheiat transmisia TVR spunând aceste cuvinte: „Să ne bucurăm, vin zile fericite!”. După 30 de ani, ne-am dorit să facem un film despre cum au fost, de fapt, zilele care au urmat.

Despre toate reușitele, dezamăgirile și speranțele care ne-au ajutat să mergem înainte. Despre momentele în care am fost temători și despre cele în care am fost un popor curajos. Despre cum s-a transformat România în toți acești ani.

Am citit cărți de memorii și articole din presa vremii, ne-am petrecut zeci de ore scotocind prin arhive video (de la televiziunile românești până la agențiile de presă internaționale) și am încercat să vorbim cu toți politicienii care au condus România în această perioadă.

A rezultat un documentar de trei ore, dar noi sperăm că el va fi văzut și de generația Tik Tok, despre care se spune că se plictisește după 15 secunde. Ne-am încăpățânat să credem că nu e așa și că putem cuprinde istoria recentă a României într-o poveste care trece dincolo de vârstă, nivel de educație și convingeri politice.

Filmul acesta nu are pretenția de a prezenta adevăruri absolute. El urmărește transformarea României așa cum au văzut-o doi jurnaliști care s-au născut la jumătatea anilor ’80 și au deschis ochii într-o țară liberă.

Felicitări echipei Recorder, în special creatorilor Cristian Delcea și Mihai Voinea! Ați făcut o treabă bună!

Mulțumim că existați și ne arătați România reală, necenzurată și necosmetizată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.