Am făcut o pauză de la serialele și filmele de pe Netflix pentru niște documentare despre fotbalul românesc de pe Youtube cu câteva legende care au scris istorie în sportul rege din România: Nicolae Dobrin, Ilie Balaci, Gică Hagi, Marius Lăcătuș, Gică Popescu, Adrian Ilie, Florin Răducioiu sau Ilie Dumitrescu. documentare realizate de echipa emisiunii Replay.
Și m-am uitat atent, fără oprire, la toate, fermecat fiind de geniul fotbalistic al acestora și cu o urmă de regret că nu m-am născut mai rapid să îi prind și jucând. Și apoi m-am întristat când m-am gândit la ce am fost și unde am ajuns.
Nicolae Dobrin a fost un jucător imens, un gentleman al fotbalului romantic, un geniu pe dreptunghiul verde, un jucător absolut remarcabil pe care îți e mai mare dragul să îl privești, chiar și virtual acum pentru noi ăltia mai tineri care nu eram nici în faza de proiect când el evolua. Omul ăsta e un Fotbalist, cu F mare și, așa cum e și titlul documentarului despre el, un artist al mingii. Ce păcat că nu a jucat la mondialul din Mexic 1970, cu el în teren cred că altfel stăteau lucrurile.
Ilie Balaci a fost și el un artist al balonului, un magician pe dreptunghiul verde, simbolul Olteniei și un jucător care putea decide de unul sigur un meci. Dumnezeu să-l ierte!
Marius Lăcătuș – un jucător unic în felul lui, un fotbalist rebel care încânta prin jocul său și avea toate elementele unui fotbalist de geniu: control al balonului perfect, tehnică, viteză, instinct de golgheter, un pasator de excepție și un simț al porții impresionant.
Nu am putut să mă abțin să nu revăd și golurile marcate de marele Gheorghe Hagi la națională sau echipele de club pe unde a fost. Băi, ce Fotbalist, cu F mare…
Și ca să uităm de unde am plecat și unde am ajuns în fotbalul românesc, merită văzut sau revăzut acest documentar „În căutarea fotbalului pierdut„, realizat în 2016 de către jurnaliștii Cristian Delcea și Mihai Voinea pentru Adevărul.
Ce fotbalist a fost Adrian „Cobra” Ilie, ce viteză, ce tehnică, ce instinct de golgheter.
Sau Miodrag Belodedici, dublu câștigător al Ligii Campionilor
Sau fundașul de fier al naționalei și al FC Barcelona, Gică Popescu
Și Hagi, care nu mai are nevoie de nicio prezentare
Sau Ilie Dumitrescu, atacant trecut pe la marele club Tottenham
Sau marele atacant al lui AC Milan, Florin Răducioiu
Și merită văzute și aceste clipuri
Fotbalul românesc e într-un colaps evident, stadioanele sunt tot mai goale, pasiunea și emoția au dispărut, performanțele sunt tot mai puține, flacăra gloriei europene se stinge ușor, iar noi am ajuns să trăim din amintirile celor care ne-au adus cele mai mai bucurii și satisfacții fotbalistice. Am ajuns să privim cu admirație generațiile lui Dobrin, Balaci, Hagi sau restul componenților Generației de Aur pentru că în ziua de azi nu mai vine nimeni din urmă. Sau vin prea puțini.
Nu prea poți avea mari pretenții ca fotbalul românesc să renască atunci când e condus de niște impostori în sacou care nu au jucat în viața lor sportul pe care îl păstoresc după ureche, fără a avea habar care îi sunt problemele.
Nu va avea cum să renască fotbalul în România cât timp au intrat în el tot felul de securiști, bișnițari îmbogățiți peste noapte și care pozează în mari oameni de afaceri dă succes, care brusc s-au trezit mari specialiști în fotbal, deși singurele lor jocuri au fost la nunți și botezuri.
20 ani fotbalul românesc a fost condus de doi comuniști care l-au târât prin mocirlă și l-au lăsat să decadă în mlaștina mediocrității, hrănindu-se din succesul Generației de Aur. Acum, același fotbal, a ajuns să fie condus de o gașcă de impostori numiți politic. Rezultatele le vedem și trăim cu toții. Prea puține centre de copii și juniori, echipele de tradiție sunt în moarte clinică sau la limită, performanțele europene lipsesc cu desăvârșire, iar echipa națională a rămas doar o umbră față de cele se băteau de la egal la egal cu marile forțe la mondialele din Mexic 70 sau SUA 94.
În timp ce noi ca țară NU MAI EXISTĂM ÎN FOTBALUL MARE și suntem la nivelul echipelor din lumea a treia, păstorii federației responsabile de destinele acestui sport se concentrează pe marketing, mult marketing, investind sume importante în campanii inutile care nu numai că nu îi aduc pe români la stadion, dar nici nu ne aduc calificările mult așteptate la mondiale și europene.
Ne trezim și noi până nu e prea târziu? Pentru că în curând vom asista la parastasul fotbalulului românesc dacă nu se schimbă ceva și nu ne revenim.