Nu prea mai deschid televizorul, urmăresc foarte rar spre deloc televiziunile de ştiri, din simplul fapt pentru că mass-media românească a ajuns să fie intoxicată cu un flux de ştiri negative. Însă atunci când deschid televizorul şi mă pun să urmăresc un buletin de ştiri, chiar şi pentru câteva minute, simt cum mă încarc cu energie negativă. A murit cutare, accident grav pe DN5, a căzut un avion, morţi, răniţi, accident cu victime nu-ştiu-unde, etc. Astfel că am decis să evit, pe cât posibil, acest mediu de informare negativ şi cam nociv. Şi cred că nu sunt singurul care are părerea asta.

Nu pot să nu remarc că absolut toate televiziunile de ştiri de la noi au adoptat curentul „breaking news” şi abuzează de el în fiecare zi, pentru orice ştire. Spre deosebire de televiziunile de ştiri din afară, la noi s-a mers prea departe cu exclusivităţile. Se sinucide Gigel într-un sătuc uitat de lume, breaking news, frate. Moare nu-ştiu-cine lovit de trăznet sau de tren, breaking news pe toate televiziunile. S-a scumpit motorina… breaking news. A divorţat Bahmuţeanca de Prigoană, au divorţat soţii Bănică, breaking news peste tot. Un elev a înjurat un profesor, breaking news şi aici. A căzut un elicopter, breaking news. Şi aşa mai departe. De ce zic că a ajuns un adevărat curent? Păi pentru că a ajuns să fie folosit excesiv de toată mass-media, şi de trebuie şi de nu. Mai urmează să se apuce Taraf Tv să dea breaking news-uri din prestigioasa lume a manelelor şi atunci putem spune că le-am văzut pe toate. De fapt nu, pardon, e greu să spui că le-a văzut pe toate în România, mereu va apărea ceva care să te surprindă. România e o ţară care va avea întotdeauna cu ce să te surprindă.

Mai urmăresc din când în când online CNN şi BBC şi am constatat că la ei breaking news-ul nu e ceva obişnuit, îl folosesc foarte rar şi doar la ştirile cu adevărat importante, nu la toate accidentele, sinuciderile şi evenimentele mondene, aşa cum se întâmplă la noi. Noi suntem întotdeauna mai speciali, noi am transformat breaking news-ul în ceva atât de banal încât a ajuns să fie ceva obişnuit pe televizor.

Şi totuşi, dragi producători, chiar trebuie să dăm breaking news, mă scuzaţi pentru limbaj, la orice rahat de ştire, întreb şi eu ca orice cetăţean? Chiar e esenţial ca orice ştire despre un accident, divorţ, moarte să fie marcată cu un breaking news? Nu e prea mult?

Ceea ce am spus mai sus e valabil şi pentru varianta în română a breaking news-ului – exclusiv. Când nu e breaking, e exclusiv, şi viceversa. Mai lăsaţi-ne cu exclusiv-urile inutile. Daţi ştiri normale, dragi producători, mass-media trebuie să fie un mediu de informare curat, decent şi civilizat, nu o groapă plină de, mă scuzaţi din nou, lături, aşa cum a ajuns, din nefericire, să fie la ora actuală. Sper că n-am fost foarte dur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.