Debutul echipei naționale de fotbal a României sub comanda lui Edi Iordănescu la Campionatul European de Fotbal din Germania a fost unul de povestit nepoților la bătrânețe. Personal, am crezut în victoria România, de altfel le-am spus tuturor și am scris înainte de meci că intuiesc o victorie cu 2-1 în fața reprezentantivei Ucrainei. Însă nu am crezut niciodată că vom câștiga atât de convingător acest joc cu o formație mult mai experimentată și cu jucători mult mai valoroși.

Dacă cineva îmi spunea înainte de meci că vom bate cu 3-0, i-aș fi zis că e nebun și trebuie internat într-o clinică de specialitate. Dar tricolorii lui Edi au dat peste cap toate calculele analiștilor, învingând de o manieră categorică Ucraina.

Eu unul nu am mai trăit asemenea emoții și o asemenea bucurie la cei 35 de ani pe care îi am. Și am ani buni la activ de când urmăresc regulat echipa națională și am debordat de optimism când a venit vorba de Tricolori. La Mondialul extraordinar din 94 am fost prea mic ca să înțeleg prea multe din fotbal, aveam doar 6 ani, iar restul meciurilor oficiale au fost pline de dezamăgiri și deziluzii. Preliminarii eșuate, înfrângeri cu echipe modeste, calificări ratate, o serie întreagă de dezamăgiri a adunat România. Însă, luni, 17 iunie, a debutat perfect la turneul final din Germania și a obținut o victorie nesperată, care vine după 24 de ani la un turneu final.

M-am trezit în această dimineață și am crezut că am trăit un vis frumos cum că România a învins Ucraina cu 3-0 și este pe primul loc în Grupa E. Dar nu a fost un vis, iar victoria a fost cât se poate de reală. Un succes care ne face să privim cu optimism spre accederea în optimile de finală ale EURO 2024. Sâmbătă, 22 iunie, ne vom duela cu un lup rănit, Belgia, care a cedat luni seara, 17 iunie, în fața Slovaciei, cu scorul de 0-1. Altă surpriză, alt rezultat care a dat peste cap calculele analiștilor.

Fotbalul e frumos când e imprevizibil, însă trebuie să privim cu pragmatism și mare atenție spre următorul joc. Să nu ne îmbătăm cu apă rece și să coborâm cu picioarele pe pâmânt. E nevoie să jucăm cu la fel de multă atitudine și determinare cum am evoluat în fața ucrainienilor și să demonstrăm că acest succes istoric nu a fost unul întâmplător. Belgia este o echipă redutabilă, cu mare experiență și jucători de top, nu se compară cu Ucraina, sub nicio formă. Dar o echipă care poate fi bătută, judecând după jocul modest pe care l-a făcut cu Slovacia. Chiar și cu cele două goluri anulate de VAR, belgienii nu au arătat ca o forță cotată cu a patra șansă la câștigarea trofeului.

Să fim optimiști, să credem în naționala noastră, să credem în această Generație de suflet, așa cum i-a spus selecționerul Edi Iordănescu. Chiar, ce frumos sună, Generația de Suflet, o trupă care are șansa să umbrească mult mai performanta Generație de Aur. E turneul lor, al tinerilor, al generației lui Stanciu, Rațiu, Drăguș, Drăgușin, Niță, Man, Coman și restul companiei.

Ne-ați redat mândria de a fi român și bucuria pe care am cam pierdut-o în materie de fotbal. Să învățăm să ne bucurăm din nou pentru România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.